Semalam mama ke rumah seorang teman...dah lama betul tak jumpa...rindu betul.Dah lama tak jumpa apa lagi berborak sakan la kami..Massa makn-makan dia keluarkan kek yangh warna hijau dan bila dimakan ,betul2 sedap...masih teringat-ingat kesedapan nya itu sampai la ni...ngeee
Mama apa lagi...minta resipi nya la...Namanya kek LUMUT...asalnya dari Sarawak ok...Nah kita kongsi resipinya kat sini..sapa-sapa yang nak cuba sila la ya...Bahan-bahan ( TIDAK TERHAD )
- 10 biji telur ayam
- 2 gelas gula halus
- 16 oz mentega
- 1 gelas tepung almond(badam)
- 5 gelas tepung nestum
- 1 tin susu manis
- 1 tin/botol jem epal
- 1 sudu teh esen vanila/pes pandan/perahan daun pandan.
- sedikit pewarna hijau
Cara-cara
- Pukul telur sehingga kembang.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit .
- Mentega dikacau agak lembut,guna wiskh je. Kemudian masukkan ke dalam adunan telur tadi.
- Sesudah itu masukkan tepung almond yang sudah digaul bersama tepung nestum.
- Akhir sekali masukkan susu, jem, vanilla dan pewarna hijau.
- Kukus hingga masak.
- Kalau mahu kek lumut tahan lama, lepas kukus selama 4 jam...bakar sekejap anggaran 5~10 minit.
Kalau dah buat nanti kirim sikait la kat mama ya...dah jatuh mengidam tak berisi la pula mama ni...ekekekek..adusss kek lumut punya penangan,kecur liur ku ini..
0 comments:
Post a Comment