Be Part of My Life

MAMAMISHA

Photobucket

IMPIAN MAMA {MAMAMISHA}

Advertisement

Hai Hello kepada Semua Pelawat Baru...I Know U r TheRe!!

Dah lama betul Mama tak peduli dengan blog in...Selain sibuk dan kepenatan dengan segala macam,terasa malas untuk online...Tapi hari ini Mama ada masa terluang jadi blog pun sudah terurus la sikit...Harap kepada semua yang sudi menjengah tu minta maaf atas kekurangan yang ada ye..Sekarangg baru la nampak...Banyaknya cerita dan gambar-gambar yang tak berkesempatan untuk di update kan tu...

Tidak dilupakan Khas Buat My Laling Tq A Lot coz sudi meluangkan masa menggantikan template baru buat Mama...

CHOCOLATE BANANA CAKE

Tuesday, May 3, 2011
Bhn2 sponge cake..
250 gm tepung optima
6 bj telur A
60 ml air
1 sdb coklat emulco
170 gm gula castor
60 gm mentega - dcairkn

Cara2nya..
1. Pnskn oven 180C n sapu mentega pd loyang 9 inci n lapikkn dgn kertas minyak.
2. Masukkan semua bhn2 kecuali mentega yg telah dicairkn dan pukul dgn kelajuan tinggi sehingga gebu.
3. Akhir skali masukkan mentega, kacau dengan spatula dan bakar slama 25 minit atau sehingga masak.
4. Keluarkan biar sejuk atas jaringan dan masukkan pula dalam peti sejuk selama 1 jam.

Bhn2 chocolate mousse..
375 gm whipping cream
1 1/2 sdk esen vnla
1 1/2 sdb serbuk gelatine - campur dgn 6 sdb air n pnskn dlm microwave slama 20 saat
75 gm serbuk koko + 120 gm gula icing - gaul rata
2 sdb +  coffee expresso + 2 sdb air pns - gaul rata(lganti dgn nescafe)

Cara2nya..
1. Pukul whipping cream shingga gebu kemudian masukkn sume bhn2 utk mousse n pukul lg sampai rata.

Bhn2 chocolate ganache..
35 gm serbuk koko
50 gm gula castor
150 gm whipping cream
80 gm chocolate - dcincang
30 gm mentega

Cara2nya..
1. Masukkn sume bhn2 dlm periuk kecil n masak scara double boiler. Masak shingga ganache pekat n sejukkn sblm dtuang ke atas kek.

Bhn2 banana coklat..
4 bj pisang berangan@montel - hiris stebal 3 cm
2 bj pisang - hiris nipis - utk hiasan

Cara2nya..
1. Potong kek kpd 2 bhgn. Sapu rata 1/3 mousse ke atas lapisan bwh kek.
2. Susun hirisan pisang sampai memenuhi keseluruhan kek.
3. Sapukn 1/3 mousse lg ats susunan pisang shingga rata. Kemudian lapiskn dgn satu lg lpsn kek. Sapu baki mousse td pd seluruh bhgn kek n masukkn dlm peti sejuk dlm 1 jam atau shingga mousse keras.
4. Tuang coklat ganache td n biar mgalir scara semula jd. Hiaskn dgn coklat putih n hirisan pisang mgikut kreativiti msg.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails