Resipi ni mama amik dari blog http://fromintankitchen.blogspot.com
Mama teruja betul bila menjenguk blog Kak ita ni...betul-betul seronok melihat cara dia menceritakan tentang satu resipi yang dikongsikannya itu...mama suka kak ita....biar la kak ita tak kenal pun mama ni... ;-)
Bahan-bahan ( loyang 10x10 inc
240 g tepung Hoen Kwee hijau
450 g gula halus (2 1/4 cwn rata)
2100 ml santan pekat (drpd 2 biji kelapa)
1 sk garam
3 sb serbuk koko
choc emulco - ita tambah
Satukan kesemua bahan ke dlm mangkuk kecuali koko dan dibahagi 2. 1 bahagian di campur koko. Masak adunan dlm periuk yg berasingan sehingga pekat,licin dan kelihatan meletup2. Matikan api.
Loyang di griskan dgn minyak masak terlebih dahulu.
Marblekan adunan berselang-seli warna hingga habis di dlm loyang. Sejukkan.
Siap utk dipotong dan dihidangkan.
Semasa memarbelkan adunan hendaklah lakukan dengan pantas kerana adunan cepat mengeras.
Untuk resepi ni ita hanya buat 1/2 adunan aje.. kak Ita cakap gunakan hanya santan kotak. dia guna 1 kotak santan 200 ml dan selebihnya dicampurkan dengan air untuk mencukupkan sukatan santan tu.
Pesan kak ita lagi.. talam ni selepas dibahagikan kena masak dalam dua periuk yg berasingan secara serentak.. tak leh masak satu2 nanti dia dah keras pulak.. jadi.. kena lah jadi wonderwomen sekejap! kacau guna dua2 tangan.. hihi
http://fromintankitchen.blogspot.com
0 comments:
Post a Comment