Bahan kek span ;-)
130 gm tepung berserbuk penaik
11O gm gula kastor
60 gm mentega
5 biji telur
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil esen vanila
CopyFromFamiliazamDotCom
Bahan Puding ;-)
410 gm susu cair
400 ml air
120 gm gula kastur
50 gm tepung kastard
30gm serbuk coklat
1/2 sudu besar serbuk agar-agar
Cara membuatnya ;-)
Panaskan ketuhar pada suhu 190°C.
Lenserkan acuan bulat berukuran 22 sm dan alaskan dengan kertas minyak.
CopyFromFamiliazamDotCom
Kek
1. Putar telur, gula kastor, tepung dan soda bikarbonat hingga naik.
2. Masukkan mentega dan esen vanila. Pukul hingga sebati.
3. Tuangkan adunan ke dalam dua acuan bulat.
4. Bakar dalam ketuhar hingga masak. Sejukkan.
Puding
1. Masak agar-agar, susu, air, gula kastor,serbuk coklat dan tepung kastard hingga pekat. Padamkan api.
130 gm tepung berserbuk penaik
11O gm gula kastor
60 gm mentega
5 biji telur
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil esen vanila
CopyFromFamiliazamDotCom
Bahan Puding ;-)
410 gm susu cair
400 ml air
120 gm gula kastur
50 gm tepung kastard
30gm serbuk coklat
1/2 sudu besar serbuk agar-agar
Cara membuatnya ;-)
Panaskan ketuhar pada suhu 190°C.
Lenserkan acuan bulat berukuran 22 sm dan alaskan dengan kertas minyak.
CopyFromFamiliazamDotCom
Kek
1. Putar telur, gula kastor, tepung dan soda bikarbonat hingga naik.
2. Masukkan mentega dan esen vanila. Pukul hingga sebati.
3. Tuangkan adunan ke dalam dua acuan bulat.
4. Bakar dalam ketuhar hingga masak. Sejukkan.
Puding
1. Masak agar-agar, susu, air, gula kastor,serbuk coklat dan tepung kastard hingga pekat. Padamkan api.
2. Letakkan sekeping kek di dalam acuan dan ratakan puding di atasnya.
3. Tangkupkan dengan sekeping kek lagi. Simpan dalam peti sejuk hingga puding keras. potong dan hias ikut citarasa sendiri.
3. Tangkupkan dengan sekeping kek lagi. Simpan dalam peti sejuk hingga puding keras. potong dan hias ikut citarasa sendiri.
0 comments:
Post a Comment