BAHAN-BAHANNYA :-)
1kg tepung gandum
6 camca besar susu tepung
3 camca besar gula halus
3 camca besar lemak sayur (shortening)@majrin
2 camca teh garam8
200 ml air suam*
1 sachet instat yeast*(*disatukan dan biar berbuih)
Sedikit lagi air (extra)
Minyak untuk menggoreng
*Gula halus secukupnya untuk ditabur
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan tepung gandum, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam. Kacau rata. Tuang bancuhan yeast + air suam dan gaul rata hingga menjadi doh, jika tak cukup air, tambah dengan sedikit lagi air. Uli hingga licin dan tidak melekat di mangkuk adunan.
- Canai doh tadi dan terap dengan acuan donut, alih ke dalam dulang yang telah ditabur sedikit tepung, buat hingga siap. Biarkan 40 minit hingga naik
- Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat, toskan . Gaul donat dengan gula halus atau hias ikut suka,paipkan atau celupkan coklat.
- sedia dihidang,lebih seronok bersama ahli keluarga sewaktu menikmati minum petang. SELAMAT MENCUBA.
0 comments:
Post a Comment