Be Part of My Life

MAMAMISHA

Photobucket

IMPIAN MAMA {MAMAMISHA}

Advertisement

Hai Hello kepada Semua Pelawat Baru...I Know U r TheRe!!

Dah lama betul Mama tak peduli dengan blog in...Selain sibuk dan kepenatan dengan segala macam,terasa malas untuk online...Tapi hari ini Mama ada masa terluang jadi blog pun sudah terurus la sikit...Harap kepada semua yang sudi menjengah tu minta maaf atas kekurangan yang ada ye..Sekarangg baru la nampak...Banyaknya cerita dan gambar-gambar yang tak berkesempatan untuk di update kan tu...

Tidak dilupakan Khas Buat My Laling Tq A Lot coz sudi meluangkan masa menggantikan template baru buat Mama...

KEK KARAMEL

Saturday, October 30, 2010
Ramai yang dok cakap sedapnya kek karamel...biasa dok buat puding karamel...sekali tengok rupanya...wah siap berkaler lagi tu...santekk sangat,tapi mama masih belum mencubanya...nanti kalau mama buat...nak tepek gambarnya nanti.Mama amik resipi ni dari web,senang nak buat nantikan...so sesiapa yang berminat nak mencubanya...
Bahan-bahannya;-):
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tambah warna dan paste kalau nk..
7. masukkan ke dalam loyang yang tadi..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180'C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit baru terbalik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1 jam,mkn sejuk2...sedap...tahan dlm frezze 5 hari

Sumber : Munira Baharum(Kongsi Resipi)

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails