Kali ni mama nak berceritakan tentang sira pisang....kalau kat kampung ku sira pisang rasanya takdak siapapun yang nak hairan...al maklum lah ianya merupakan dessert yang pasti ada dan yang penting pandai dibuat oleh kebanyakkan suri2 rumah...
Namun apa yang menjadi topik kita hari ini ialah....ia menjadi makanan yang ditunggu oleh sebilangan individu di Keningau ini kerana mama hanya menjualnya pada bulan Ramadhan tetapi ada yang menempahnya untuk majlis makan-makan.....Diaorang kata ia sangat sedap...eehmm tambahan pula hasil dari air tangan mama...hehehehe
Bahan-Bahannya ;-)
sesisir pisang kebatu yang masak
secawan Gula
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan
pewarna kuning (optional)
Caranya ;-)
1.masak air gula sampai mndidih..tambah garam,pewarna dan daun pandan.
2.last masukkan pisang...hingga lembut.sejukkan,nah siap dihidang.
Mudahkan dan sedap sebagai pencuci mulut...
Bahan-Bahannya ;-)
sesisir pisang kebatu yang masak
secawan Gula
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan
pewarna kuning (optional)
Caranya ;-)
1.masak air gula sampai mndidih..tambah garam,pewarna dan daun pandan.
2.last masukkan pisang...hingga lembut.sejukkan,nah siap dihidang.
Mudahkan dan sedap sebagai pencuci mulut...
0 comments:
Post a Comment