Sebenarnya mama ni malas betui nak taip resipi...sebab ia ada dalam batu kepala patik...so bila nak bagi resipi kena pikiaq betui-betui,takut ada yang tertinggal kan..Kalau time in action kat dapur ndak apa tu pak...concentrate punya pasai,result mesti mau marvellouse punya...ding dong!!!
Tapi dah makin ramai yang bising kata mama ni kedekutz nak bagi resipi...sepekara lagi,banyak masakan mama ni adalah resipi belasah dari ku untuk mu...huhuhu.
Bahan-Bahannya ;-)
a)Doh
500gm tepung gandum
1 sachet @11gm yis(rendam dalam air suam setengah gelas dan campur 4sudu makan gula)
2 sudu makan susu nespray
sudu majerin
2 sudu kecil garam
sebiji telur
B) Topping -cadangan (i)
2tin tuna sardin plus mayonis (brand cari yang sedap dimakan n halal)
sos spaghetti Kimball-mama guna Bawang putih N daun selasih
sebiji capsicum-betul ke eja tu...lada benggala yg ijau ka..kuning ka..merah ka..
mayonis
sos cili
oregano @mix pizza herb (ada kat bake shop)
cheddar chesse (kena parut le)@ yang sedia berbiji tu...lupa pula namanye...nak buat tabur..
Cadangan (ii) nanti rajin la bagi...
Cara-caranya ;-)
doh.....,
1.masukkan smua bahan dan uli...last masukkan majerin..agak lembut berhenti dalan 5-10 minit.then sambung menguli lagi sampai licin dan nampak doh seakan bertali bila kita tarik.
2.perap doh hingga naik 2 kali ganda...tumbuk kasik keluar angin.
3.bentuk mengikut kesukaan atau ikut try yang dimiliki.tunggu naik sekali lagi...dalam setengah jam atau lebih lagi baik..
4.Dah naik bakar dalam oven 180'C lebih kurang 10minit...keluarkan dan letak toppingnya dan bakar semula hingga chesse cair...dah masak.
Topping...,
1.sapukan sos spaghetti keseluruh permukaan doh yang dah masak kejap tadi..
2.letakkan tuna dan tabur capsicum yang dipotong memanjang..Taburkan oregano secubit dua.
3.paipkan mayonis dan sos cili...last but not least...,taburkan chesse.lagi banyak lagi sedap..
Tapi dah makin ramai yang bising kata mama ni kedekutz nak bagi resipi...sepekara lagi,banyak masakan mama ni adalah resipi belasah dari ku untuk mu...huhuhu.
Bahan-Bahannya ;-)
a)Doh
500gm tepung gandum
1 sachet @11gm yis(rendam dalam air suam setengah gelas dan campur 4sudu makan gula)
2 sudu makan susu nespray
sudu majerin
2 sudu kecil garam
sebiji telur
B) Topping -cadangan (i)
2tin tuna sardin plus mayonis (brand cari yang sedap dimakan n halal)
sos spaghetti Kimball-mama guna Bawang putih N daun selasih
sebiji capsicum-betul ke eja tu...lada benggala yg ijau ka..kuning ka..merah ka..
mayonis
sos cili
oregano @mix pizza herb (ada kat bake shop)
cheddar chesse (kena parut le)@ yang sedia berbiji tu...lupa pula namanye...nak buat tabur..
Cadangan (ii) nanti rajin la bagi...
Cara-caranya ;-)
doh.....,
1.masukkan smua bahan dan uli...last masukkan majerin..agak lembut berhenti dalan 5-10 minit.then sambung menguli lagi sampai licin dan nampak doh seakan bertali bila kita tarik.
2.perap doh hingga naik 2 kali ganda...tumbuk kasik keluar angin.
3.bentuk mengikut kesukaan atau ikut try yang dimiliki.tunggu naik sekali lagi...dalam setengah jam atau lebih lagi baik..
4.Dah naik bakar dalam oven 180'C lebih kurang 10minit...keluarkan dan letak toppingnya dan bakar semula hingga chesse cair...dah masak.
Topping...,
1.sapukan sos spaghetti keseluruh permukaan doh yang dah masak kejap tadi..
2.letakkan tuna dan tabur capsicum yang dipotong memanjang..Taburkan oregano secubit dua.
3.paipkan mayonis dan sos cili...last but not least...,taburkan chesse.lagi banyak lagi sedap..
0 comments:
Post a Comment