Assalamualaikummm
Alhamdulillah.. arini berjaya akhirnya duduk mengadap blog kesayangan..
minggu lepas bizi dgn planning mukhayyam, then gi mukhayyam kat sibu 3
hari.. isnin balik mmg kepengsanan.. sakit badan ooo.... tp
alhamdulillah, sgt2 gembira jumpa akhwat2 semua. tema ukhwah, mmg by the
end of mukhayyam terasa rapat dgn semua peserta walaupun ada yg baru
1st time jumpa time mukhayyam.. insyaAllah next program kita jumpa lagi
ye
xde resepi yg blh di update.. sbb masak biasa2 je. lauk pun ulang2 n byk
masak lauk campak2 je. hihi.. sbb nk jugak update blog, jd teringat
pula kat resepi yg tun hntr ke majalah Jelita beberapa bln lepas..
resepi ni blom update lg kat blog.. so, tepek je la gmbr lama nih..
dh biasa wat chicken pie kan.. kali ni sbb mk guna product simplot, jd topping dia tun guna hashbrown. senang, cepat dan sedap selamat mencuba ^^
Chicken Pie with Hashbrown Topping
Resepi: tun telani
Bahan-bahan
- 200 g Hash brown
- 2 sudu kecil mentega
- 2 keping dada ayam- di dadu
- 1 paket serbuk mushroom soup
- 1 biji bawang besar- dadu
- 1 sudu besar mentega
- 1/2 batang lobak merah- di sagat
- 2 btg saleri- di dadu
- ½ cawan corn kernel
- 2 sudu besar tepung gandum
- 1 cawan air
- Sedikit garam
- Sedikit serbuk lada hitam
Cara-cara
- Goreng hash brown sampai masak, hancurkan kasar menggunakan garfu dan gaul dengan 2 sudu kecil mentega. Ketepikan.
- Panaskan mentega dan tumis bawang sekejap. Masukkan isi ayam dan tumis sampai ayam hampir masak.
- masukkan serbuk mushroom roup, lobak merah, saleri dan jagung. Gaulkan dan masukkan air sedikit. Biarkan mendidih.
- Masukkan tepung gandum yang di larutkan dalam sedikit air. Masak hingga pekat.
- Perasakan garam dan lada hitam.
- Sejukkan sebentar dan masukkan dalam bekas ramekin dan letakkan hash brown di atas setiap pie.
- Bakar pada suhu 180oC selama 20 minit atau hingga keperangan.
Sumber :kongsiresepi
0 comments:
Post a Comment