Sumber : syapex
Bahan-Bahan
Bahan A:
-4 biji putih telur
-1 st garam
-80g gula halus
*putar sehingga menjadi kental (meringue)
Bahan B:
-4 biji kuning telur
-30g gula kastor
-1 st esen vanila
-40ml minyak jagung
-40ml susu segar
Bahan C:
-55g tepung kek
-20g tepung custard
-1 st baking powder
Cara-cara:
- Ayak tepung kek,tepung custard dan baking powder.
- Pukul kuning telur dan gula hingga kembang.
- Masukkan minyak dan susu segar.
- Masukkan tepung dan gaul sebati.
- Satukan adunan tepung dan meringue dengan kaedah kaup balik.
- Masukkan ke dalam cup 3/4 penuh (80% cup dan hentakkan cup untuk mengurangkan - gelembung udara di dalam kek).
- Bakar pada suhu 170'C selama 15 minit atau sehingga masak kekuningan.
Bahan Custard
-1 sudu besar tepung custard
-1 sudu besar tepung gandum
-4 sudu besar gula
-200ml susu segar
-1 biji telur
-1 sudu besar mentega
Cara-Cara
- Satukan bahan dan masak hingga adunan pekat dan berkilat (masak atas double boiler).
- Bancuh tepung dg 50ml susu segar dahulu baru satukan semua bahan.
- Sentiasa mengacau filling custard ini untuk mendapatkan filling custard yang licin.
- Setelah masak sejukkan sebentar custard filling ini.
- Setelah kek masak dan kek telah sejuk picit custard di tengah2 kek.Cucuk noozle ke dalam dan picit.
Sungguh sedap bila gandingkan custard dan coklat...
selamat mencuba..
0 comments:
Post a Comment