Be Part of My Life

MAMAMISHA

Photobucket

IMPIAN MAMA {MAMAMISHA}

Advertisement

Hai Hello kepada Semua Pelawat Baru...I Know U r TheRe!!

Dah lama betul Mama tak peduli dengan blog in...Selain sibuk dan kepenatan dengan segala macam,terasa malas untuk online...Tapi hari ini Mama ada masa terluang jadi blog pun sudah terurus la sikit...Harap kepada semua yang sudi menjengah tu minta maaf atas kekurangan yang ada ye..Sekarangg baru la nampak...Banyaknya cerita dan gambar-gambar yang tak berkesempatan untuk di update kan tu...

Tidak dilupakan Khas Buat My Laling Tq A Lot coz sudi meluangkan masa menggantikan template baru buat Mama...

DoH YaNg LeMbuT GeBU gITu

Sunday, October 31, 2010

Dulu nenek mama buat roti canai....sekarang dah usia emas ini dah tak larat lah dia nak menguli roti canai lagi...tapi pernah mama dan famili balik kampung dia sanggup buat lagi untuk kami.Sebab dia tahu mama dan cucu menantu kesayangannya ini suka makan roti canai nya itu.

Nenek kalau dia buat roti canai takda la nak gunakan mesin...diulinya pakai tangan jer...tapi roti canainya itu lembut walau dah sejuk....hatta yang kelmarin pun masih lembut dan sedap.Biasa jam 9 malam nenek akan memulakan persediaan untuk jualan esok pagi...nenek tahan,awal-awal dulu sampai 5kg dia dan tok ayah Wiel sama-sama bekerjasama..lepas tok ayah takda nenek buat pun tak banyak dalam 3 kilo dan makin kurang...tetapi pelanggan makin ramai.Kasihan yang datang lewat jam 7.30 pagi tu...roti canainya dah habis.

Macaman dohnya boleh lembut macam tu sekali?Ada beberapa tips yang boleh mama kongsikan dengan semua..Antaranya gunakan air suam...Bila menguli campurkan semua bahan tetapi majerin dimasukkan last sekali.Maksudnya dah siap doh baru campur dengan majerinnya...uli lagi dalam 5 minit,then rehatkan doh selama lebih kurang5-10 minit.....pahtu uli lagi dalam 10 minit...sambil borak2 je..Kalau untuk bun rehatkan lah doh tu sampai naik 2kali ganda...tumbuk kasik keluar angin...uli lagi sekejap then boleh lah dibentuk...dan tunggu lagi biar kembang biar lebih dari 30-45minit sebelum dibakar...

Nescaya doh anda akan lembut dan gebu.Tahukah anda,jika doh diuli dengan penuh perasaan kasih sayang di hati dan ingat anak-anak serta suami atau pun sahabat handai yang memakannya akan turut merasakannya dalam roti ataupun apa-apa masakan sekalipun...air tangan kita mampu menyuburkan lagi kasih sayang dan mawaddah dalam diri individu lain....terutama anak-anak kita...dan yang penting cik abanga kita ler...ahaks!!

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails