Be Part of My Life

MAMAMISHA

Photobucket

IMPIAN MAMA {MAMAMISHA}

Advertisement

Hai Hello kepada Semua Pelawat Baru...I Know U r TheRe!!

Dah lama betul Mama tak peduli dengan blog in...Selain sibuk dan kepenatan dengan segala macam,terasa malas untuk online...Tapi hari ini Mama ada masa terluang jadi blog pun sudah terurus la sikit...Harap kepada semua yang sudi menjengah tu minta maaf atas kekurangan yang ada ye..Sekarangg baru la nampak...Banyaknya cerita dan gambar-gambar yang tak berkesempatan untuk di update kan tu...

Tidak dilupakan Khas Buat My Laling Tq A Lot coz sudi meluangkan masa menggantikan template baru buat Mama...

Roti Kacang Hitam ~ Ala ulat bulu...

Saturday, January 22, 2011




Bahan ;-)
A
480g tepung roti }
120g tepung gandum }
110g gula
10g garam
20g susu tepung
4 sudu teh yis segera
B
1 biji telur
300ml air sejuk
C
60g mentega

cara ;-)
1. adun A hingga sebati
2. tambah B dan uli sehingga menghasilkan doh
3. campur C ke dalam doh dan terus menguli untuk menghasilkan doh yang lembut dan kenyal
4. tutup doh dengan plastik biarkan ia naik selama 50 - 60 minit atau berganda saiznya

* Biasanya satu adunan ni akan memperolehi 24 biji doh yng seberat 50gm/pc

Roti Kacang Hitam

cara
1. sediakan doh ban manis asas (resepi seperti di bawah)
2. bahagikan doh kepada 50g sebahagian bentukkan menjadi bebola dan biar selama 10 minit
3. canaikan doh
4. potong jaluran di sebelah bahagian tapi tidak sampai terus putus ketepi
5. sapukan inti ,boleh dibeli terus di kedai runcit.
6. gulung dari bahagian yg tidak di potong terus ke bahagian yg di potong
7. letak diatas dulang pembakar dan biar menaik selama 45 minit
8. sapu telur dan bakar pada suhu 190'C selama 12 - 15 minit



Sumber : Alfahanum fotopages

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails