Bahan-bahan ;-)
5 biji telur(yg sejuk dari fridge)
225 gram gula halus/gula kastor
220 gram tepung naik sendiri(ayak)nak guna tepung gandum pun boleh
1 sudu teh baking powder(ayak)kalo guna tepung naik sendiri x payah buh baking powder
1 sudu besar ovallet
150ml susu cair
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla
125 gram butter(dicairkan)saya guna planta
Pewarna mengikut kesukaan
Asam hawflakes secukupnya
Cara membuatnya;-)
Ayak tepung dan baking powder,campur kesemua bahan kecuali butter,asam hawflakes dan pewarna
Pukul adunan hingga sebati dan gebu
Masukkan butter yg dicairkan dan gaul sebati
Bahagi adunan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukkan pewarna kesukaan pada tiap2 adunan
Loyang dialas kertas dan digris sekeliling
Sendukkan adunan pertama(contoh,warna kuning,ratakan dan susun asam hawflakes di permukaannya)
Kukus di atas dapur selama 5-7minit
Sendukkan adunan kedua(contoh,warna pink,ratakan dan susun asam hawflakes di permukaannya)
Kukus selama 5-7minit
Sendukkan adunan ketiga(contoh,warna ungu,ratakan dan susun asam hawflakes di permukaannya)
Kukus selama 5-7minit
Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun asam hawflakes dan kukus
Untuk lapisan yg akhir,kukus selama 20minit supaya kek masak keseluruhannya
Sejukkan dulu sebelum dipotong
0 comments:
Post a Comment