Be Part of My Life

MAMAMISHA

Photobucket

IMPIAN MAMA {MAMAMISHA}

Advertisement

Hai Hello kepada Semua Pelawat Baru...I Know U r TheRe!!

Dah lama betul Mama tak peduli dengan blog in...Selain sibuk dan kepenatan dengan segala macam,terasa malas untuk online...Tapi hari ini Mama ada masa terluang jadi blog pun sudah terurus la sikit...Harap kepada semua yang sudi menjengah tu minta maaf atas kekurangan yang ada ye..Sekarangg baru la nampak...Banyaknya cerita dan gambar-gambar yang tak berkesempatan untuk di update kan tu...

Tidak dilupakan Khas Buat My Laling Tq A Lot coz sudi meluangkan masa menggantikan template baru buat Mama...

Sos Sweet Sour

Thursday, September 23, 2010
Selamat pagi semua...malam tadi Cik Nur call mama,borak bukan main sakan ni...pasal raya-Selamat Hari Raya....Last baru dia bagitau nak tempah Sos Sweet n Sour,untuk sambutan hari raya kat sekolahnya...Mulanya dia minta masak paprik tapi dah tengah malam...barang mentah tak mencukupi...Nak pula minta tumpang Kak Jah jiran mama yang satu sekolah dengannya,nak jalan 8.30am tadi..Alhamdulillah siaplah dengan segala benda yang ada dan....pinjam cili merah 3 biji ngan K.Jah,hikhikhik

Sweet N Sour Souce :-)

3 senduk penuh Sos cili
(kalau nak kurangkan sos dan bajet boleh guna separuh cili boh)
2 labu Bawang Besar - potong dadu/cincang
1/2 batang carot- belah dua slice sederhana nipis
2 biji tomato -potong dadu besar
1 batang mentimun - belah 4 slice tebal
1 tin nenas kiub -cincang sket ya..
1 senduk Minyak masak
2 sudu tepung jagung - larut dalan 1/2 cawan air
Gula Garam dan Cuka - secukup rasa


Cara-Caranya ;-)

1.Panaskan minyak dalam kuali,tumis bawang besar dan carot hingga sedikit layu.
2.masukkan sos cili @ cili boh hingga pecah minyak.
3.tambahkan air,sampai mendidih
4.tambah gula,garam dan cuka secukup rasa.
5.Sambil mengacau perlahan-lahan tuangkan air tepung jagung.agar ia tidak berketul kacau sampai sos mendidih dah berkilat-jika tak pekat just add air tepung jagung for more..dalam sesudu begitu.
6.bila sos sudah pekat dan secukup rasa masam manisnya,bolehlah dimatikan api dapur dan masukkan potongan mentimun,nenas,tamato...atau aksesori lain yang bersesuaian seperti lada bengala,bunga kubis dsb.


Sos ini boleh digunakan bersama ikan,isi ikan goreng tepung,ayam dan lain-lain yang disukai dan bersesuaian dengan selera masing-masing.

Selamat mencuba...

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails