Be Part of My Life

MAMAMISHA

Photobucket

IMPIAN MAMA {MAMAMISHA}

Advertisement

Hai Hello kepada Semua Pelawat Baru...I Know U r TheRe!!

Dah lama betul Mama tak peduli dengan blog in...Selain sibuk dan kepenatan dengan segala macam,terasa malas untuk online...Tapi hari ini Mama ada masa terluang jadi blog pun sudah terurus la sikit...Harap kepada semua yang sudi menjengah tu minta maaf atas kekurangan yang ada ye..Sekarangg baru la nampak...Banyaknya cerita dan gambar-gambar yang tak berkesempatan untuk di update kan tu...

Tidak dilupakan Khas Buat My Laling Tq A Lot coz sudi meluangkan masa menggantikan template baru buat Mama...

TIRAMISU CAKE N' RECIPE

Tuesday, May 3, 2011

Bahan-bahannya ;-)
-250gm mix sponge kek (yang ni beli siap kat kedai..kalau rajin leh buat sendiri kl ada resepi kek span)
-250gm telur
-63gm air sejuk
-63gm mentega cair

masukkan semua bahan2 dan pukul sehingga kembang dan bakar kek pada suhu 180 celcius selama 40min.

**Selain guna kek span, boleh juga guna ladies fingers biscuit yang dijual dikedai bakery..tapi agak mahal  le sikit yer...

dah masak keknya potong empat layer dan ketepikan seketika.sementara itu sediakan adunan cheese ya.

bahan2 lapisan cheese:

-250gm cream cheese
-200ml whipping cream
- setengah cawan gula castor
1.pukul bahan diatas sehingga kembang dan sebati.
2. Sediakan secawan air nescafe (3 sudu nescafe dengan secawan air suam). dan coklat ganache serta serbuk koko untuk hiasan.

Cara-caranya ;-)
1. Lapiskan pertama layer kek span kemudian renjis sedikit air nescafe ke seluruh permukaan kek, lapis dengan cream cheese kemudian coklat ganache..
2. Ulangi sampai layer ke 4 dan atas sekali tabur dengan serbuk koko (guna penapis teh) dan coklat parut serta ceri/strawberi untuk kelihatan lebih menarik..
3.Sejukkan dalam peti sejuk selama 12 jam atau seeloknya semalaman.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails