Be Part of My Life

MAMAMISHA

Photobucket

IMPIAN MAMA {MAMAMISHA}

Advertisement

Hai Hello kepada Semua Pelawat Baru...I Know U r TheRe!!

Dah lama betul Mama tak peduli dengan blog in...Selain sibuk dan kepenatan dengan segala macam,terasa malas untuk online...Tapi hari ini Mama ada masa terluang jadi blog pun sudah terurus la sikit...Harap kepada semua yang sudi menjengah tu minta maaf atas kekurangan yang ada ye..Sekarangg baru la nampak...Banyaknya cerita dan gambar-gambar yang tak berkesempatan untuk di update kan tu...

Tidak dilupakan Khas Buat My Laling Tq A Lot coz sudi meluangkan masa menggantikan template baru buat Mama...

KeK KaRaMeL StRaWbErRy COkLaT

Tuesday, October 1, 2013





Sumber :fb

Kek karamel hari ni saya tukar ke versi belang2 pulak....saya hanya gunakan 2 warna saja....resepi tetap resepi yang sama, cuma saya tambahkan perasa coklat dan strawberry....silalah cuba....

KeK KaRaMeL StRaWbErRy_cOkLat

Bahan A 

2 sudu besar gula 

* tabur dalam loyang dan masak atas dapur....Dah cair tutup api. ke tepikan....

Bahan B

1 tin susu cair 
6 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan gula castor

* campur semua bahan...kemudian pukul dengan garfu perlahan-lahan hingga sebati.
* kemudian tapis adunan dan tuang ke atas gula di dalam loyang yang dah disejukkan tadi....ke tepikan...

Bahan C

6 biji putih telur
3/4 cawan gula castor
1 sudu kecil cream of tar tar

* pukul putih telur sampai bertanduk/soft peak...setelah itu masukkan pula gula castor...pukul sekata.
* lepas tu masukkan pula cream of tar tar...pukul lagi dan lepas tu ke tepikan.

Bahan D

3 biji kuning telur
1/2 cawan gula castor
40 ml minyak jagung
140 ml air masak
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
Coklat emulco
Strawberry emulco 

* pukul telur dan gula hingga kembang....lepas tu masukkan pula minyak dan air...pukul sebati
* kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit....pukul sekata...
* setelah itu masukkan bahan C tadi...gaul sebati perlahan-lahan...
* bolehlah dibahagikan kepada beberapa bahagian...dan letakkan coklat emulco dan strawberry emulco....kacau sebati.
* dah siap campurkan perisa tadi bolehlah tuang adunan ke dalam loyang puding karamel secara berselang seli atau sudukan sahaja adunan...ikut kreativiti masing2...adunan kek xkan bercampur dengan adunan puding karamel...jadi xperlu risau.
* panaskan oven selama 10 minit dgn suhu 160 c.....bakar kek dgn mengunakan kaedah water bath....selama 1 jam.
* 40 minit pertama gunakan api bawah sahaja...20 minit akhir gunakan api atas bawah sampai masak...
* Bila kek dah masak...sejukkan dulu kemudian baru di keluarkan dari loyang...

Selamat mencuba....

Bahan A

2 sudu besar gula

* tabur dalam loyang dan masak atas dapur....Dah cair tutup api. ke tepikan....

Bahan B

1 tin susu cair
6 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan gula castor

* campur semua bahan...kemudian pukul dengan garfu perlahan-lahan hingga sebati.
* kemudian tapis adunan dan tuang ke atas gula di dalam loyang yang dah disejukkan tadi....ke tepikan...

Bahan C

6 biji putih telur
3/4 cawan gula castor
1 sudu kecil cream of tar tar

* pukul putih telur sampai bertanduk/soft peak...setelah itu masukkan pula gula castor...pukul sekata.
* lepas tu masukkan pula cream of tar tar...pukul lagi dan lepas tu ke tepikan.

Bahan D

3 biji kuning telur
1/2 cawan gula castor
40 ml minyak jagung
140 ml air masak
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
Coklat emulco
Strawberry emulco

* pukul telur dan gula hingga kembang....lepas tu masukkan pula minyak dan air...pukul sebati
* kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit....pukul sekata...
* setelah itu masukkan bahan C tadi...gaul sebati perlahan-lahan...
* bolehlah dibahagikan kepada beberapa bahagian...dan letakkan coklat emulco dan strawberry emulco....kacau sebati.
* dah siap campurkan perisa tadi bolehlah tuang adunan ke dalam loyang puding karamel secara berselang seli atau sudukan sahaja adunan...ikut kreativiti masing2...adunan kek xkan bercampur dengan adunan puding karamel...jadi xperlu risau.
* panaskan oven selama 10 minit dgn suhu 160 c.....bakar kek dgn mengunakan kaedah water bath....selama 1 jam.
* 40 minit pertama gunakan api bawah sahaja...20 minit akhir gunakan api atas bawah sampai masak...
* Bila kek dah masak...sejukkan dulu kemudian baru di keluarkan dari loyang...

Selamat mencuba....

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails