WHITE CHOCOLATE MACADAMIA CAKE
Sumber : Masam manis
Mula-mula kita sediakan dahulu kek span badam
KEK SPAN BADAM
4 biji telur gred A
180 gm gula halus
170 gm tepung
2 sudu besar serbuk almond
70 gm air
1 sudu teh baking powder
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla
Ayak tepung dan baking powder
Satukan semua bahan ke dalam bekas pemukul kecuali minyak jagung
Pukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan menjadi putih, lembut dan gebu
Tambahkan minyak dan kaup balik perlahan hingga bergaul sempurna
Tuangkan dalam loyang 8 inc yang telah di lapik kertas kek dan di oles butter
Bakar dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 30 ~ 45 minit bergantung kepanas oven
Terbalikkan atas redai setelah masak
Lepas 5 minit terbalikkan semula dan keluarkan dari loyang
Biarkan kek sejuk sepenuhnya dan potong kek kepada 3 atau 4 kepingan
Kemudian kita sediakan salted karamel. Resepi ni dapat banyak, boleh
buat 1/2 adunan sahaja kerana kita hanya perlukan 2 sudu besar sahaja.
SALTED CARAMEL
113 gm butter tanpa garam
120 ml heavy cream atau Dairy whipping cream
3 sudu besar air
60 ml corn syrup
200 gm gula
Potong buter kepada kiub kecil
Campurkan bersama krim dan panaskan dalam microwave hingga ia cair tapi masih keruh ~ ketepikan
Boleh juga panaskan atas api perlahan
Dalam periuk satukan air, gula dan corn syrup
Masak atas dapur hingga ia mendidih, berbuih-buih dan gula melarut ~
anggaran suhu 150C kalau tak ada temormeter cuma pastikan gula dah larut
dan ia benar-benar mendidih
Tutup periuk supaya gula yang melekat di tepi periuk mencair dan turun ke bawah
Buka periuk dan tuangkan krim dan butter cair tadi
Kacau perlahan dan masak hingga pekat
Biarkan sejuk
Sekarang kita sediakan cream
SALTED CARAMEL CREAM
3 biji kuning telur
100 gm coklat masakan putih
8 gm gelatin
30 gm air
2 sudu besar salted caramel
250 gm Krim Bukan tenusu
1 sudu teh esen vanilla
Satukan gelatin dalam air dan biarkan kembang
Cairkan gelatin dengan kaedah double boiler
Cairkan coklat masakan dengan kaedah double boiler
Dengan kaedah double boiler juga panaskan kuning telur sambil sentiasa di kacau hingga ia berkrim
Tuangkan gelatin dan gaul rata
Tuangkan coklat masakan dan salted caramel gaul rata
Biarkan sejuk
Dalam bekas lain putar krim putar dan esen vanilla hingga kental
Kaup balik krim dalam caramel hingga berkrim
CARAMEL MACADAMIA
100 gm kacang macadamia
2 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar air
masak gula hingga perang
Tambahkan air dan biar ia pekat
tambahkan kacang dan gaul rata hingga gula bersalut pada kacang
Sejukkan dan potong atau cincang kacang kasar
GANACHE COKLAT PUTIH
125 ml krim tenusu
20 gm sirap glucos
200 gm coklat masakan putih
15 gm mentega
Cincang coklat halus
Masak krim dan sirap glucos hingga berbuih
Tuangkan krim atas coklat dan biarkan coklat mencair
Tambahkan butter
Gaul rata
KAEDAH PENYEDIAAN
Letakkan sekeping kek atas lapik kek
Letakkan salted caramel krim
Taburkan caramel Macadamia
Ulang proses hingga habis
Salutkan keseluruhan kek dengan krim dan simpan dalam peti ais hingga krim mengeras, sebaiknya semalaman
Letakkan kek atas redai dan tuangkan coklat ganache
Hiaslah kek mengikut kreativiti
(MAMAMISHA : Homemade Catering, Biscuits And Cakes) Hidup ini cuma sekali entah kapan bila masanya kita akan dipanggil mengadap Illahi.. khas buat semua di sekeliling mama..Salam penuh kasih sayang tanpa batas dan waktu...
Be Part of My Life
Advertisement
Hai Hello kepada Semua Pelawat Baru...I Know U r TheRe!!
Dah lama betul Mama tak peduli dengan blog in...Selain sibuk dan kepenatan dengan segala macam,terasa malas untuk online...Tapi hari ini Mama ada masa terluang jadi blog pun sudah terurus la sikit...Harap kepada semua yang sudi menjengah tu minta maaf atas kekurangan yang ada ye..Sekarangg baru la nampak...Banyaknya cerita dan gambar-gambar yang tak berkesempatan untuk di update kan tu...
Tidak dilupakan Khas Buat My Laling Tq A Lot coz sudi meluangkan masa menggantikan template baru buat Mama...
Tidak dilupakan Khas Buat My Laling Tq A Lot coz sudi meluangkan masa menggantikan template baru buat Mama...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Side
Video
Total Pageviews
Love About Choc??
Family Names Plaq With Roses Decal
ENGLISH COUNTRY
Popular Posts
-
ASSALAMUALAIKUM..... sumber kat SINI ..semoga info ini bermanfaat.. Tepung protin tinggi - digunakan untuk membuat roti kerana...
-
Sejak akhir2 ni terasa hidup ini bagai kan diawang2an....diri dimamah usia...penyakit jg sudah pandai datang menyinggah...😜😜😜 Nama pon h...
-
Bahan A: 250ml UHT Whipping Cream (dairy fresh cream ) 250g cream cheese 200ml susu pekat manis (kurangkan kalau tak suka manis) Bahan...
-
Suatu hari yang hening mama masa zaman sekolah2 dulu time ada kelapangan,mama akan menonton tv...jarang nengok tv sebenarnya...kalau menungg...
-
Adapted from : Puan Roshayati Johari Ingredients : 1 egg Approximately 200g lukewarm water (egg + water = 265g) 150g sugar 6g salt 5g brea...
-
HERE ARE A BUNCH OF BARS ON MY TRAY….READY TO TRAVEL! HERE IS THE CHEESECAKE BATTER MEETING THE ROLOS! HOT OUT OF THE OVEN -R...
-
My first mini tart...blueberry chessetart melt in mouth...yummy At last with shining...egg royal tart. Thanks to cik yann who encourage me a...
-
Selamat Hari Raya yang ke12...hari ini mama nak amik kesempatan berceritakan perihal biskut raya mama buat tahun ini...masa dok buat hari tu...
-
Bahan ;-) A 480g tepung roti } 120g tepung gandum } 110g gula 10g garam 20g susu tepung 4 sudu teh yis segera B 1 biji telur 300ml air sejuk...
AWARDS
RSS feed
mp3 ~ Enjoy it
Powered by Blogger.
About Me
Facebook Badge
counter
THANK YOU EVERYTHING...
Categories
- Basuh Tangan (29)
- BISKUT (8)
- CUP CAKE (10)
- Decoupage (1)
- EnGLisH CouNtRy Ku (8)
- Flower arrangement (8)
- KEK (72)
- kuih muih semalaysia (6)
- LAUK PAUK (13)
- makan makan (3)
- MEE (3)
- memorable (13)
- n (1)
- Nasi (12)
- Noodle (1)
- PASTA (1)
- PASTRY (1)
- Pizza (5)
- PUDING (7)
- recipe (18)
- Roti (10)
- Snek aka kerepek (1)
- TART (1)
- TEmPaHaN (6)
INTERESTING PAGES
-
-
Almost, Perspective1 month ago
-
How To Make Valentine’s Day Underwear Cookies2 months ago
-
-
-
Pengumuman2 years ago
-
-
-
-
-
-
-
-
Order9 years ago
-
-
-
-
-
-
-
Haiiiii...15 years ago
-
-
-
-
-
0 comments:
Post a Comment