Be Part of My Life

MAMAMISHA

Photobucket

IMPIAN MAMA {MAMAMISHA}

Advertisement

Hai Hello kepada Semua Pelawat Baru...I Know U r TheRe!!

Dah lama betul Mama tak peduli dengan blog in...Selain sibuk dan kepenatan dengan segala macam,terasa malas untuk online...Tapi hari ini Mama ada masa terluang jadi blog pun sudah terurus la sikit...Harap kepada semua yang sudi menjengah tu minta maaf atas kekurangan yang ada ye..Sekarangg baru la nampak...Banyaknya cerita dan gambar-gambar yang tak berkesempatan untuk di update kan tu...

Tidak dilupakan Khas Buat My Laling Tq A Lot coz sudi meluangkan masa menggantikan template baru buat Mama...

KUIH TEPONG GOMAK.

Wednesday, February 19, 2014
Resepi dari Mak Long Aishah
Share : Resepi Ummi

KUIH TEPONG GOMAK.

bhn2 nye.
1 kampit tpg pulut.
1/2 kilo kacang hijau- di sangai- di blend halus- ayak 3 kali.
1/2 biji kelapa parut- ambil yg putih nye saje.
2 sudu besar gula merah.
gula pasir secukup nye.
2 helai daun pandan.

cara2 tuk inti nye.
masuk kn kelapa parut ke dlm kuali- masuk kn 1/2 cwn air- gula merah - gula pasir dan daun pandan - masak hingga agak kering- rasa manis nye- ikut citarasa masing2- sejuk kn.

tuk doh nye pula.
dideh kn air dlm periuk.
bancuh tpg pulut dgn sedikit air- uli hingga menjadi doh.
ambil sedikit doh-leper kn- masuk kn inti- tutup semula dan bulat kn- masuk kn dlm air mendideh tadi- masak mcm kita buat buah melaka- bila dah timbul- angkat dan golek2 kn kt serbuk kacang hijau tadi- tekan2 sedikit biar jadi leper.
siap tuk di hidang.

Selamat mencuba !!
bhn2 nye.
1 kampit tpg pulut.
1/2 kilo kacang hijau- di sangai- di blend halus- ayak 3 kali.
1/2 biji kelapa parut- ambil yg putih nye saje.
2 sudu besar gula merah.
gula pasir secukup nye.
2 helai daun pandan.

cara2 tuk inti nye.
masuk kn kelapa parut ke dlm kuali- masuk kn 1/2 cwn air- gula merah - gula pasir dan daun pandan - masak hingga agak kering- rasa manis nye- ikut citarasa masing2- sejuk kn.

tuk doh nye pula.
dideh kn air dlm periuk.
bancuh tpg pulut dgn sedikit air- uli hingga menjadi doh.
ambil sedikit doh-leper kn- masuk kn inti- tutup semula dan bulat kn- masuk kn dlm air mendideh tadi- masak mcm kita buat buah melaka- bila dah timbul- angkat dan golek2 kn kt serbuk kacang hijau tadi- tekan2 sedikit biar jadi leper.
siap tuk di hidang.

Selamat mencuba !!

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails