Be Part of My Life

MAMAMISHA

Photobucket

IMPIAN MAMA {MAMAMISHA}

Advertisement

Hai Hello kepada Semua Pelawat Baru...I Know U r TheRe!!

Dah lama betul Mama tak peduli dengan blog in...Selain sibuk dan kepenatan dengan segala macam,terasa malas untuk online...Tapi hari ini Mama ada masa terluang jadi blog pun sudah terurus la sikit...Harap kepada semua yang sudi menjengah tu minta maaf atas kekurangan yang ada ye..Sekarangg baru la nampak...Banyaknya cerita dan gambar-gambar yang tak berkesempatan untuk di update kan tu...

Tidak dilupakan Khas Buat My Laling Tq A Lot coz sudi meluangkan masa menggantikan template baru buat Mama...

Bun Sosej & Keju Cheddar

Thursday, September 26, 2013

Doh menggunakan resepi dibwh.Cantik n gebu2 tk sabar nk mncubanya nya ni....


BUN SOSEJ & KEJU CHEDDAR

Bahan-bahan:

500g tepung roti
70g gula
3/4 s/k garam
7g yis segera
1 biji telur
1 sudu kecil dough/bread softerner
75ml air ( lebih kurang)
75ml susu segar
50g mentega
water-roux
Water-Roux :
25g tepung roti
125ml air

Masukkan tepung dan air, kacau diatas api perlahan sehingga pekat menjadi pes. Setelah masak tutup dgn cling film sehingga suam2 kuku dan sedia utk digunakan.

Bahan tambahan:

Sosej
Keju cheddar parut
Cili sos
Mayonis

Cara membuat: Masukkan semua bahan ke dlm mixer kecuali mentega.
Uli sehingga membentuk doh. Kemudian masukkan mentega dan uli lagi sehingga terhasilnya doh yg kenyal dan licin.
Perap selama 1 jam atau sehingga doh naik 2 kali ganda. Kemudian tumbuk biar angin nya keluar lepas tu boleh bentukkan doh kpd bentuk yg digemari.
Susun dlm loyang yg telah digriskan. Biarkan bun naik 2 kali ganda, kemudian sapukan 'egg wash' atas permukaannya.
Bakar pd suhu 180'C selama 15-20 min sehingga keperangan. Angkat dan sapukan mentega cair atas permukaannya kemudian sejukkan atas redai besi.
Utk mendptkan permukaan yg lembut, bun tadi hendaklah diselimutkan dgn kain bersih. Bila sejuk simpan bun dlm bekas kedap udara.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails