Be Part of My Life

MAMAMISHA

Photobucket

IMPIAN MAMA {MAMAMISHA}

Advertisement

Hai Hello kepada Semua Pelawat Baru...I Know U r TheRe!!

Dah lama betul Mama tak peduli dengan blog in...Selain sibuk dan kepenatan dengan segala macam,terasa malas untuk online...Tapi hari ini Mama ada masa terluang jadi blog pun sudah terurus la sikit...Harap kepada semua yang sudi menjengah tu minta maaf atas kekurangan yang ada ye..Sekarangg baru la nampak...Banyaknya cerita dan gambar-gambar yang tak berkesempatan untuk di update kan tu...

Tidak dilupakan Khas Buat My Laling Tq A Lot coz sudi meluangkan masa menggantikan template baru buat Mama...

KEK KIWI FRESH CREAM

Thursday, September 26, 2013

 
Bahan-Bahan
-4 biji telur Gred A
-120g gula kastor/gula halus
-80g tepung kek@tepung superfine
-20g tepung jagung
-1/4st baking powder
-40ml@40g susu segar + 1st esen vanila [ 40ml air + 1/2sb susu tepung + 1/2st ]
-esen vanila
-40g butter, dicairkan
Hiasan:
-300g-500g fresh cream@non-dairy whipping cream, dikocok hingga kental
-4-5 biji buah kiwi, dihiris
-Glis/glaze untuk buah-buahan
Cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 170C. [ oven aku 150c ]
  2. Lengser dan alaskan dasar serta keliling loyang kek 8 atau 9" (ku guna 8")[ aku guna 3 biji loyang bulat 6'' ] dengan baking paper. Ketepikan.
  3. Pukul telur dan gula dalam bekas tahan panas dengan mixer elektrik pada max speed secara double-boiler. Pukul hingga adunan naik 2-3x ganda, berwarna putih-kuning pucat dan pada ribbon stage selama 6 minit. (NB: ku hanya didihkan periuk kecil berisi air sampai menggelegak, angkat dan letakkan periuk dekat dengan tempat mixer. Lepas tu ambil bekas tahan panas berisi telur + gula, letak atas periuk tersebut dan pukul hingga adunan jadi gebu).
  4. Ayak tepung kek, tepung jagung dan baking powder dalam satu bekas.
  5. Kaup balikkan campuran tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur, berselingselikan dengan susu segar. Mulakan dengan campuran tepung dan akhiri juga dengan campuran tepung. (Contoh: tepung-susu segar-tepung-susu segar-tepung).
  6. Ambil sedikit adunan, campurkan ke dalam butter yang dicairkan tadi. Gaul rata dan masukkan adunan ini ke dalam adunan asal. Kaup balik hingga rata.
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan bakar 170C, 30-35 minit atau hingga lidi dicucuk kering dan atas kek sedikit keperangan. [ aku guna loyang bulat 6'' sebab nak bagi kek nampak tinggi. Bahagi sama banyak dan bakar serentak pada suhu 150c selama 15-20 minit atau kek masak. Cara ni untuk oven yang luas sahaja ]
  8. Keluarkan dari oven dan terbalikkan loyang atas redai. Keluarkan loyang dan biarkan kek sejuk pada suhu bilik.
  9. Potong kek kepada 3 layer (nak lagi senang simpan kek dalam peti sejuk sejam dua sebelum dipotong) [ kalau sapa ikut cara aku, boleh skip part ni ].
  10. Atas layer kek pertama, sapu fresh cream dan hiaskan dengan hirisan kiwi secara rawak. Tutup dengan layer kek kedua.
  11. Ulang dengan menyalut lapisan ke-2 kek dengan fresh cream dan hirisan kiwi.
  12. Akhiri dengan lapisan kek ke-3 dan salut keseluruhan kek dengan baki fresh cream. Susun  buah  kiwi di atas kek. Sapu glis/glaze buah-buahan pada kiwi untuk mengilatkannya dan mengelaknya teroksida menjadi perang.
  13. Sejukkan sebelum dipotong dan dihidangkan.


    Sumber :KONGSI RESIPI

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails